Kommende arrangementer

Shakespeare på film – Othello

Dato: 19. oktober 2023

Tid: 18:00-20:00

Sted: Cinemateket, Dronningens gate 16, Oslo

Dramaet Othello utspiller seg rundt en fiktiv tyrkisk invasjon av venetianske Kypros rundt år 1570. Othello er en populær og fremgangsrik general i den venetianske hæren, men misunnelse, bitterhet og målrettet manipulering omkring ham, både blant hans underordnede og rivaliserende beilere, vever ham inn i et giftig nett av mistenksomhet og sjalusi som til slutt får fatale konsekvenser. Stykket defineres som en tragedie og ble skrevet av William Shakespeare i 1603.

Stykket spenner bredt over temaer som rasisme, sjalusi, kjærlighet og forræderi, og er bakgrunn for mange psykologiske studier. Filmatiseringen fra 1995 med Laurence Fishburne og Kenneth Branagh i hovedrollene tar utgangspunkt i det originale manuskriptet, men er kortet litt ned og tilpasset til filmlerretet av regissør Oliver Parker.

Før filmen blir det en kort introduksjon ved Asgeir Kydland Lysdahl.

Shakespeare på film – Richard III

Dato: 23. november 2023

Tid: 18:00 - 20:00

Sted: Cinemateket, Dronningens gate 16, Oslo

Den historiske tragedien Richard III er et studium i intrige og maktsyke, manipulasjon og bedrag blant de kongelige familiene York og Lancaster under rosekrigene i 1400-tallets England. Richard av York har som forsett å bli konge av England for enhver pris, og skyr ingen midler for å rydde sine nærmeste av veien. Til slutt blir han likevel innhentet av de avdødes gjenferd og realitetene snur seg mot ham på slagmarken. Stykket ble skrevet av William Shakespeare i 1592, og har vært inspirasjonskilden til senere kongedramaer både på teaterscenen og tv-skjermen.

Filmatiseringen fra 1995 er regissert av Richard Loncraine (som også sto bak Band of Brothers) og blant skuespillerne finner vi Ian McKellen, Maggie Smith, Annette Bening og Robert Downey Jr.

Før filmen blir det en kort introduksjon til filmen ved Sigrid Salen.