Tidligere arrangementer

Her finner du tidligere arrangementer siden 2015. Arrangementer før 2015 kan lastes ned her

Straff og forsoning

Dato: 10. april 2025
Tid: 18:00
Sted: Cinemateket, Dronningens gate 16, 0152 Oslo

Wergelandakademiet i samarbeid med Cinemateket inviterer til seminar om temaet straff og forsoning torsdag 10. april klokken 1800 til 2100.

Filmen Straff av Øystein Mamen kom høsten 2024. Filmteamet fulgte fire fanger i Halden fengsel som sonet i en stillhet med ro og rom til å reflektere. Disse fire deltok i en såkalt «ignatiansk retreat» i Halden fengsel som startet opp i 2013. Denne avdelingen i fengslet blir i dag gjerne benevnt som klosteret i Halden fengsel. Kjell A. Nyhus var en av lederne for dette klosteret de første årene. 

I seminaret på Cinemateket viser vi filmen med innledning av forfatteren og teolog Kjell Arnold Nyhus. Deretter følger samtale og til sist avslutning fra Fjodor Dostojevskis bok «Brødrene Karamasov».

Program fra klokken 1800 i Lillebil salen på Cinemateket

  • Kjell Arnold Nyhus innleder: Tilgivelse og det utilgivelige
  • Filmen Straff vises

Eller filmvisningen flytter vi oss til foaje-området i annen etasje, hvor samtalen fortsetter.

Til sist leser Anne Berven Aljosjas tale til guttene fra «Brødrene Karamasov».

Seminaret slutter ca. klokken 21

Billetter kjøpes på www.cinemateket.no

Hokusai og Wergeland

Dato: 26. mars 2025
Tid: 18:00

Onsdag 26. mars kåserte Hallvord Reiar Michaelsen Steen om Hokusai og Wergeland.
Katsushika Hokusai (1760–1849) er Japans mest kjente kunstner gjennom tidene.
Hans lange liv var enormt produktivt. Han tegnet ikke bare berømte bølge-bilder,
men også karikaturer som peker mot dagens manga og anime.

Hokusai levde samtidig med vår egen store dikter Henrik Wergeland (1808–1845).
Hallvord Reiar stilte spørsmålet: hva om de to hadde møttes? Hadde de hatt noe
felles? Og hva kunne skjedd om Hokusai skulle tegnet illustrasjoner til Wergelands dikt?

Haandtrykk onsdag 13. November 2024

Dato: 13. november 2024
Tid: 18:00
Sted: Skippergata 3

Skippergata 3 er stedet der Henrik Wergeland første gang så sin Amalie Sofie.

Onsdag 13. november fra klokka 18 kunne man høre Wergelands brev og dikt i disse historiske lokalene.

Kveldens program var noe lengre enn vanlig. Arrangementet var en hyllest til den store og rørende kjærligheten mellom Henrik Wergeland, en av landets fremste diktere og kulturpersonligheter og hans kjære Amalie Sofie, en vakker, ung pike «av folket». Samtidig var det en anledning til å feire en vellykket rehabilitering og gjenåpning av denne historiske kafeen. For det var her i denne skjenkestuen de møttes første gang i 1838 og kom til å utvikle et intenst og gjensidig kjærlighetsforhold som satte så dype spor i Wergelands sinn, diktning og liv. Den nye kafeen knytter ikke bare navnet, men også interiør-detaljer, bilder og meny til dette kjærlighetsforholdet.

 Kafeen har en ubrutt historie tilbake til 1830-tallet, og ligger i et verneverdig og rehabilitert skipperhus i «Kvadraturen» mot Bjørvika. Det nye navnet refererer seg til tittelen på et av Henrik Wergelands mest kjente kjærlighetsdikt, skrevet til sin elskede og kommende hustru Amalie Sofie Bekkevold. Hun var da bare 19 år gammel, datter av traktøren Peter Svendsen Bekkevold og hjalp til i farens skjenkestue.

Kveldens program frem til kl. 19 vil besto av kåserier og opplesninger. Vi var så heldige at vi hadde fått prosjektdirektøren i Storebrand, Henrik Tolfsby, til å orientere om rehabiliteringen av bygget og kafeen – om valg og utfordringer underveis i den lange prosessen. Frithjof Bringager fortalte om stedets betydning for Wergeland, hans liv og diktning. Olaug Kristine Bringager leste fra og kommenterte noen av hans kjærlighetsbrev fra sommeren og høsten 1838. Marit Sauge fra Wergelandakademiet fremførte diktet «Et Haandtryk» som kafeen har tatt navn etter.

Kafe Haandtrykk
Skippergata 3
Wergeland, Amalie, familie og venner samlet i skippergata 3

Stjeler vi tiden og leken fra våre barn?

Dato: 12. oktober 2024
Tid: 11:00
Sted: Cinemateket, Lillebil salen, Dronningens gate 16, 0152 Oslo

Wergelandakademiet i samarbeid med Cinemateket inviterer til seminar om barndommen

Vi skaper et rom og en plattform for mennesker som har felles verdier, og brenner for å gi barna som vokser opp en solid «grunnmur» i livet, hvor langsomhet, nærvær, tilknytning, forbindelse, etterligning, lek, mening og læring er stikkord. I en tid med mange digitale distraksjoner og fristelser er det en utfordring å finne måter vi kan ta livet tilbake for barna våre.

Hva kan vi gjøre?

På midten av 90-tallet hadde vi folkeaksjonen «FOR 6-åringen»
Er tiden kanskje moden for en folkeaksjon FOR barndommen?

Se detaljert program for seminaret og praktisk info på programsiden til Cinemateket.

Billetter må kjøpes på lenken til Cinemateket.

Det blir en times pause hvor det vil være mulig å kjøpe lunsj
på restauranten Lemongrass (i Cinematekbygget) eller et annet hyggelig spisested i nærheten.

Wergelandsdagen 2024 i Damstredet 3, Oslo

Dato: 20. juni 2024
Tid: 18:00
Sted: Wergelands grav (Vår Frelsers Gavlund) fra kl 1745:1800, Hammersborg barnehage (Damstredet 3) fra kl 18:00-20:00. (Det er 3 minutters gange fra Wergelands grav)

Kjære venner av Henrik Wergeland!

Før pandemien hadde Wergelandakademiet en ti års lang tradisjon med å feire Wergelandsdagen 17. juni i Damstredet. Denne tradisjonen ble brutt under pandemien, men nå er vi glade for å kunne feire igjen! Denne gang 20. juni.

Da feires Wergelandsdagen ved Veslebrunens stall. Vi møtes ved Henrik Wergelands grav klokken 17.45 for å legge blomster på graven, og går sammen til Hammersborg barnehage i Damstredet, der stallen ligger. Tema for dagen blir Henrik og Amalie Sofie. Opplesning, miniforedrag og musikalsk innslag. Lett forfriskning. Arrangementet varer i cirka to timer og er gratis.

Velkommen til nyåpning av gammel tradisjon 20. juni 2024.

Hilsen styret i Wergelandakademiet

Her i Damstredet finner man også stallen til Veslebrunen – Henrik Wergelands hest

Shakespeare på film – Richard III

Dato: 23. november 2023
Tid: 18:00
Sted: Cinemateket, Dronningens gate 16, Oslo

Den historiske tragedien Richard III er et studium i intrige og maktsyke, manipulasjon og bedrag blant de kongelige familiene York og Lancaster under rosekrigene i 1400-tallets England. Richard av York har som forsett å bli konge av England for enhver pris, og skyr ingen midler for å rydde sine nærmeste av veien. Til slutt blir han likevel innhentet av de avdødes gjenferd og realitetene snur seg mot ham på slagmarken. Stykket ble skrevet av William Shakespeare i 1592, og har vært inspirasjonskilden til senere kongedramaer både på teaterscenen og tv-skjermen.

Filmatiseringen fra 1995 er regissert av Richard Loncraine (som også sto bak Band of Brothers) og blant skuespillerne finner vi Ian McKellen, Maggie Smith, Annette Bening og Robert Downey Jr.

Før filmen blir det en kort introduksjon til filmen ved Sigrid Salen.

Shakespeare på film – Othello

Dato: 19. oktober 2023
Tid: 18:00
Sted: Cinemateket, Dronningens gate 16, Oslo

Dramaet Othello utspiller seg rundt en fiktiv tyrkisk invasjon av venetianske Kypros rundt år 1570. Othello er en populær og fremgangsrik general i den venetianske hæren, men misunnelse, bitterhet og målrettet manipulering omkring ham, både blant hans underordnede og rivaliserende beilere, vever ham inn i et giftig nett av mistenksomhet og sjalusi som til slutt får fatale konsekvenser. Stykket defineres som en tragedie og ble skrevet av William Shakespeare i 1603.

Stykket spenner bredt over temaer som rasisme, sjalusi, kjærlighet og forræderi, og er bakgrunn for mange psykologiske studier. Filmatiseringen fra 1995 med Laurence Fishburne og Kenneth Branagh i hovedrollene tar utgangspunkt i det originale manuskriptet, men er kortet litt ned og tilpasset til filmlerretet av regissør Oliver Parker.

Før filmen blir det en kort introduksjon ved Asgeir Kydland Lysdahl.

Byvandring – Henrik Wergeland: fra barndom på Eidsvoll til berømt dikter i Christiania

Dato: 10. september 2023
Tid: 18:00
Sted: Slottsparken v. Carl-Johan-statuen foran slottet

Vi inviterer igjen til byvandring med kunsthistoriker Frithjof Bringager. Denne gangen følger vi en ny rute som kan knyttes til Henrik Wergelands oppvekst, liv og ettermæle: Vi besøker først Camilla Collett-statuen og kaster et blikk på hans barndom på Eidsvoll gjennom søsterens tekster. Deretter beveger vi oss til Carl-Johan-statuen og penser inn på hans spenningsfylte forhold til kongen i liv og diktning. Deretter går vi til Grotten for å høre om husets historie og lytte til dikt fra hans senere år i hovedstaden. Vi avslutter ved Bergsliens statue av Wergeland i Studenterlunden – som ble avduket 36 år etter hans død foran hundrevis av mennesker fra alle lag av Oslos befolkning og med Bjørnsons berømte tale om nasjonalpoeten.

Wergelanddagen på Tangen 17. juni

Dato: 17. juni 2023
Tid: 11:00
Sted: Kulturhus Fredheim, Tangen

Den årlige Wergelanddagen 17 . juni arrangeres i år på Ingeborg Refling Hagen Kulturhus Fredheim på tangen.

Et variert program for og med barn og voksne, med leker, fiskedam, dukketeater, hesteskyss, dans, dramatiseringer, dikt, sang og spill. Ulike sider ved Henrik Wergeland vises: Den dramatiske, den politiske og den lyriske.

Kåseri ved historiker og Wergeland-biograf Odd Arvid Storsveen: «Henrik Wergeland og de fattige klasser». Tablå fra Hassel-Nødder med duoen Lørum & Larsson. Ungdommens tale og trompetspill ved Alf-Eivind Koichi Fujita Steen. Solosang ved Sigmund Lahn akkompagnert på piano av Nicolai Arctander Karlsen. Wergelands ungdomsfarse Irreparabile Tempus ved Grav litteratur- og teatergruppe (Bærum). Diktet Svalen ved et knippe barn og voksne, inkludert dans ved barn fra Bygdø allé suttung (Oslo) og harpespill ved Solveig Schürmann, m.m.

Fra bok til lerret – Kjøpmannen i Venedig

Dato: 27. april 2023
Tid: 18:00
Sted: Cinemateket, Dronningens gate 16, Oslo

Henrik Wergeland var en stor beundrer av Shakespeare og nedslagene av hans dramatikk. I år ønsker Wergelandakademiet derfor å løfte fram Shakespeares diktning slik den er blitt aktualisert og fortolket på film fra 1980-årene og fram til i dag. Først ut er «Kjøpmannen i Venedig», og til høsten kan vi glede oss til «Othello» og «Richard III». I forkant av filmene gir vi en kort kunsthistorisk introduksjon til dramaet, og vi går raskt igjennom hendelsesforløpet og motivene slik at filmene blir lettere å følge. I etterkant innleder vi en samtale rundt filmen og det blir anledning til å stille våre eksperter spørsmål.

Al Pacino spiller rollen som Shylock

«Kjøpmannen i Venedig» (2004) er lagt til Venezia på 1500-tallet. Skuespillet blir betraktet både som en komedie og en tragedie. Komedien knytter seg til skildringen av kjærlighetens ulike utfordringer og forvekslinger , med en rekke sterke kvinner i sentrale roller. Tragedien knyttes særlig til behandlingen av jødene i byens ghetto. Her spiller den griske, jødiske pantelåneren Shylocks triste skjebne en hovedrolle.  Stykket tematiserer antisemittismen på Shakespeares tid, noe som gjør det krevende å unngå framstillingen av jøden som rasistisk preget karikatur, både på scene og film.  

For Wergeland var stykket av stor betydning som inspirasjonskilde i hans arbeid for jødenes sak i Norge. Han skrev selv et drama med handling fra renessansens Venezia: «Venetianerne eller Venskab og Kjærlighet» (1843). Flere steder i  forfatterskapet siterer han direkte fra Shakespeares tekst. Filmatiseringen fra 2004 er både tids- og teksttro, med dagens Venezia som vakker og effektfull ramme. Noen av tidens fremste filmskuespillere har viktige roller. Al Pacino spiller den krevende rollen som jøden Shylock, Jeremy Irons den melankolske Antonio og Joseph Fiennes hans forelskede venn Bassanio.

Introduksjon til filmen blir gitt av kunsthistoriker Frithjof Bringager.

Serien skal gi en aktuell innføring i sentrale verk av Shakespeare, samtidig som mange av filmatiseringene er selvstendige kunstverk på mediets egne premisser. Hans tekster, både dramaer og komedier, har blitt adaptert og filmatisert utallige ganger gjennom filmhistorien av tidens fremste regissører – noen bokstavtro og realistiske, andre friere og mer subjektive.  Vi håper at visningene vil gi fornyet interesse både for Shakespeares tekst og for filmen som aktualiserende og fortolkende medium.